Pàgines

20 d’abr. 2014

Dolços somnis

A tots i totes en un moment determinat alguna cosa ens ha amoïnat. Sobretot ens ocorre si tenim massa coses en la ment i a l'hora d'anar-nos a dormir no hem estat capaces de desconnectar. Això es converteix en un problema quan es repeteix de forma habitual i sentim que no descansem prou.

Perquè aquesta situació no s'allargui en el temps, podem recórrer a els consells que es proposen des de la higiene del somni.

Consells útils per millorar la qualitat del somni:

1) Mantenir l'habitació recollida i únicament utilitzar l'habitació per dormir, evitant ser un espai on estudiar, veure la televisió o altres activitats. D'aquesta manera, associem l'habitació amb un espai de descans.

2) Mantenir l'habitació ben ventilada, ja que moltes vegades ambients massa càlids tampoc afavoreixen. Podem deixar lleugerament oberta la porta o la finestra perquè millori la ventilació.

3) A partir de les 16h evitar estimulants com el té o el cafè i la xocolata.

4) No dormir la migdiada.

5) Fer exercici suau. L'activitat a la tarda ens ajuda a eliminar l'estrès i a més, al estar més cansats ens facilitarà el poder dormir més fàcilment.

6) Sopar coses lleugeres i a poder ser 2h abans d'anar a dormir.

7) Abans de dormir destinar el temps (mínim 30 minuts) a activitats relaxants com pot ser la lectura.

8) Prendre un bany temperat per relaxar-nos.

9) Utilitzar encens, vés-les o essències que ens ajudin a crear un ambient confortable i agradable. L'espígol és una de les essències més habituals per a aquesta fi.

10) Prendre un got de llet tèbia o una infusió relaxant (til·la, camamilla, pasiflora, …).

11) Una vegada en el llit, podem fer l'exercici de tancar el dia. És a dir, fer un breu repàs mental de la jornada i tancar tots aquells aspectes que ens queden en ment, si ens és més fàcil podem tenir al costat una llibreta per apuntar les coses que volem continuar l'endemà.

12) Anar-nos a dormir amb sensació REAL de somni, doncs en moltes ocasions ens anem a dormir perquè creiem que ja toca sense tenir son realment. És millor anar-nos a dormir quan tenim la sensació que ja ens dormirem.

13) Si passats 15 o 20 minuts no hem aconseguit dormir-nos, aixecar-nos i donar un lleuger passeig per la casa o dedicar uns minuts més a la lectura, fins a sentir que la sensació de somni torna.