Pàgines

6 d’abr. 2014

Sathya, el principi de coherència

El següent principi que forma part del primer esglaó (Yama) és Sathya o coherència, el concepte que al costat de la no violència o Ahimsa va guiar els passos de Mahatma Gandhi en la seva lluita per la llibertat i la justícia, aplicant-los-hi primer a si mateix.

Sathya també es tradueix comunment de forma literal com a “veritat” o “veracitat”, però el fons d'aquest concepte penso que queda millor explicat com a coherència entre el que pensem, el que diem i el que fem.

Una bona pràctica en aquest sentit és pensar bé el que diem i ser conscient si es correspon amb el que sentim i amb les accions que acabem realitzant. De forma regular, en acabar el dia, podem revisar la nostra coherència i observar si en algun moment hi ha hagut discrepància entre el que hem pensat o dit i el que hem fet.

Que una cosa sigui veritat o, millor dit, considerem que és veritat, no hauria de donar-nos carta blanca a anar-la dient si pot ferir a altres persones. Sathya és dolç: si fem mal a algú segurament serà la nostra veritat, però no Sathya.