Pàgines

4 de maig 2014

Puresa i aspiració ardent

Seguim amb el segon pas del Yoga, Niyama, que d'igual forma que el primer, Yama, està compost per diversos conceptes que estableixen la base mateixa de la pràctica del Yoga i, per tant, són d'extrema importància per avançar en aquest camí.

El primer Niyama que descriurem és Saucha, traduït com a puresa o neteja interna i externa. Es tracta de procurar una bona salut física, mental i emocional, sense caure en l'obsessió ni en extrems. Per a això pot ser d'ajuda la pràctica d'exercicis físics suaus (com les asanas de yoga) i de respiració, cuidant l'alimentació, evitant pensaments que ens perjudiquen i reforçant els positius, desenvolupant la concentració, meditant, …

L'altre Niyama del que parlarem avui serà Tapas o aspiració ardent. És una actitud mental favorable i d'esforç per aconseguir una meta (s'entén que espiritual). En la vida sempre es presenten inconvenients que ens tallen el ritme o ens impedeixen aconseguir allò que ens havíem proposat. Tapas de vegades s'ha interpretat erròniament com a renúncia, penitència o sacrifici, però el yoga mai promou el sofriment ni la negació. Que siguem capaços d'adaptar-nos i acceptar situacions incòmodes, no significa que hàgim de torturar-nos ni viure amb tensió. Tapas més aviat simbolitza la capacitat de seguir endavant malgrat els obstacles. És, per tant, paciència, perseverança i valentia.