Pàgines

15 de juny 2014

Asana, tercer pas del yoga

Després de parlar de Yama i Niyama en posts anteriors com la base per a la pràctica del yoga, arribem al tercer pas, conegut amb el nom sànscrit de Asana. Si d'alguna cosa ens sona aquesta paraula és perquè sovint s'utilitza com a sinònim d'exercici o postura en la pràctica física o hatha yoga. Aquest ús no és incorrecte, però quan parlem de Asana com a tercer pas del yoga, el sentit de la paraula és més ampli.

Asana en majúscula és una actitud i posició estable a nivell físic, mental i emocional. Parlem aquí d'una estabilitat física en l'exercici del Hatha yoga i en la pràctica de la meditació, però sobretot d'un equilibri emocional respecte a les nostres relacions socials i personals i un equilibri mental respecte a les idees i pensaments.

La pràctica física del yoga, per tant, no és imprescindible ni una fi en si mateixa, encara que si es realitzen de manera adequada i respectuosa afavoreix l'equilibri també en el nostre estat emocional i mental. Fins i tot en les antigues escriptures s'esmenta que després de 10 anys de pràctica ininterrompuda del Hatha yoga, els teixits del nostre cos estan completament regenerats i sans.

Per mantenir l'estabilitat és necessària una continuïtat d'esforç al llarg de la vida, que ens obrirà el camí per accedir als següents passos del ioga com la interiorització o la meditació.