Pàgines

27 de jul. 2014

Dharana, el sisè pas del yoga

Dharana o concentració està molt lligat a Pratyahara o interiorització, del que varem parlar en l'entrada anterior. La concentració segueix de forma natural a la interiorització sempre que s'apliquin les tècniques adequades de forma constant. El pensament, sense un entrenament previ, tendeix a dispersar-se a causa de les seves fluctuacions naturals, la qual cosa ens fa perdre el rumb de la nostra vida en ocasions.

A través de la concentració s'aconsegueix la canalització dels pensaments, ens permet enfocar-nos cap a les nostres metes, guanyar pau mental i, en definitiva, ser més efectius en el dia a dia. Normalment, quan parlem de practicar meditació, la qual cosa realment fem és aplicar tècniques d'interiorització i concentració: observant els pensaments, visualitzant un color, prenent consciència dels sons que ens envolten, mirant fixament una vela i un llarg etcètera.

Al final, la qual cosa busquem és preparar la nostra ment per estar completament atenta i conscient en el que fem a cada moment, de manera que la pràctica sistemàtica de la concentració ens pugui portar al següent pas, l'estat de meditació.