Pàgines

21 de set. 2014

La respiració com a tècnica de relaxació

En un article anterior, expliquem la importància de la respiració i els seus beneficis entre els quals es trobava aportar calma i serenitat a l'organisme.

Existeixen exercicis de pranayama o respiració específics per a aquesta finalitat que ens poden ser útils per calmar la ment en èpoques d'estrès, com a mètode de relaxació per iniciar el son, com a pausa per iniciar una activitat, etc.

Dos dels més emprats són Savitri i Nadhi Sodhana

Savitri
Savitri pranayama o respiració rítmica és un exercici de respiració que ens aportarà pau i calma a l'organisme. A més té grans efectes sobre la ment i les emocions exercint una sensació de benestar i vitalitat. 

Savitri segueix el següent patró:
- Inhalar
- Retenció de la respiració (pulmons plens)
- Exhalar
- Retenció de la respiració (pulmons buits)

La inhalació i l'exhalació duraran el mateix, mentre que el temps que es dedica a les retencions serà sempre la meitat.

Els beneficis de Savitri sobre el nostre organisme són més profunds com més perllongada sigui la inhalació i l'exhalació.

Podem iniciar l'exercici amb 4 - 2 - 4 - 2 (és a dir, 4 segons inhalant, 2 segons retenint, 4 segons exhalant i 2 segons retenint) amb la pràctica regular podrem anar augmentant la inhalació fins a arribar als 12 segons, 14 o fins i tot 18.

Nadhi Sodhana
Nadhi Sodhana o respiració alterna és un exercici de respiració que promou mobilitzar l'energia bloquejada als canals energètics equilibrant així els hemisferis cerebrals i proporcionant una sensació de pau.

Patró de Nadhi Sodhana:
- Asseure's còmodament amb la columna vertebral recta i les espatlles i braços relaxats.
- Aixecar la mà dreta i tancar els dits índex i mitjà. Així podrem usar el dit polze i anular per tapar les fosses nasals. 
- Pressionem el polze contra la fossa nasal dreta. Inhalem per la fossa nasal esquerra.
- Ara, pressionem amb el dit anular i petit la fossa nasal esquerra exhalant per la fossa nasal dreta. 
- Inhalem per la fossa nasal dreta i pressionem amb el dit polze. Exhalant així per la fossa nasal esquerra.
- Recorda sempre anar alternant les fosses nasals en el moment de l'exhalació i inhalant per la mateixa fossa nasal que es va exhalar. 
- Intenta que les respiracions siguin llargues, suaus i profundes. S'ha de donar de forma natural i sense forçar.

Savitri i Nadhi Sodhana son només dos exercicis dels diversos que existeixen en el yoga per a treballar amb la respiració. A mesura que els practique, anirem comprovant els seus beneficis i amb el temps, si ho desitjem, introduirem altres variants.